Om Oss!

Kenneln består av Tina och Agneta Joonas med bas i Trelleborg, Skåne. Vi har arbetat med tollaren sedan 2001 och kennelns första kull såg dagens ljus 2003. Då vi är starkt inriktade på tollaren som en arbetshund, riktar vi in oss på avel där tollaren behöver få arbeta mycket för att må bra mentalt.

Vi tränar och startar själv på jaktprov, men deltar även på utställning. Bland våra valpköpare har vi också folk med erfarenhet inom olika områden på tävlingsbanan och/eller som tjänstehund räddning.


Vi är båda aktiva inom Tollarklubbens olika arrangemang, och som kennel följer vi såklart SKK:s regler och Tollarklubbens avelspolicy. Detta innebär att du får en hund som är registrerad med SKK:s stamtavla, har korrekt IDmärkning och är vaccinerad inför leverans. 


Sammanfattning av våra avelsmål:

Sammanfattas i ”en exteriört utvecklad tollare med arbetsglädje, motor och god hälsa”.Valpköpare

som söker sig till just oss har en tanke att träna, de flesta också att tävla aktivt med sin hund. De lägger ned mycket energi på att ge sin hund gott om tid för sin utveckling, hundens väl och ve ur både psykisk och fysisk synvinkel är en del av familjens vardagsliv. De som söker "en behändig storlek på hund att ta promenader med" kan få problem med vår typ av tollare, som är i behov av arbete som kräver hjärngymnastik. Digbyhundar ute i världen är aktiva inom allehanda disciplier som ren jakt, jaktprov, lydnad, rallylydnad, bruks, viltspår och agility. Nybörjare på rasen behöver inte vara rädda att kontakta oss - finns bara viljan och tiden, så finns vi som hjälp och stöd för att du och din hund ska få härliga år ihop.


Exteriör

I kombinationer letar vi efter passande matchning för en kompakt, trevlig tollare inom rasstandarden. I historien finns många, tunga utställningstollare som inte kan tillgodogöra sig ett arbete som krävs. I nutid finns det också motsatsen, den tunna varianten. Som helhet strävar vi efter en kompakt, men inte tung tollare – allt ska sitta ihop. Bra vinklar på rygg och ben för ett bra drive i arbetet.


Arbetsglädje och motor

Är en självklarhet. Tollaren är gjord för att arbeta, för detta krävs glädje, "will to please" och motor. Vår strävan här kunde vara maximalt av allt, men idag avlas en hel del bara på dessa egenskaper, vilket gör arbetsmotorn övergår i stress och pipighet. Detta kan istället förstöra en tollare, så en avvägning av allt för mycket glädje utan pip.


God hälsa

Tollaren är en förhållandevis frisk ras. Höft- och armbågsfel hålls på låg nivå. Inom rasen finns också anlag för PRA och andra ögonsjukdomar, men också dessa är av ringa art. Ett mörkertal finns idag bland sjukdomar som kan relateras till besvär med immunsystemet. Eftersom dessa kan uttrycka sig väldigt diffust är det ibland svårt att få en autoimmun diagnos. Inom Tollarklubben finns hälsoprogram för samtliga av dessa besvär, vilket vi i kenneln naturligtvis följer. Detta innebär att samtliga hundar i avel höft- och armbågsröntgas före 18 månader och ögonlyses inom 1 år före avel. Vi följer även övriga rekommendationer enligt rasklubbens avelspolicy.


Vi genomför även de funktionella och mentala beskrivningar som är aktuella, både för föräldradjur och kullar för att följa och kritiskt granska vårt eget avelsarbete.


Detta innebär också att vi ställer krav på valpköpare att röntga sina hundar samt arbetar för att ni deltar i mentalitets- och funktionsutvärdering vid lämplig ålder för att vi ska kunna hålla hälsotalet inom kenneln och för hundrasen på sikt på en hög nivå.