Inga planerade valpar förrän tidigast hösten 2018, beroende på olika omständigheter.

Nedan kan ni läsa om nyligen födda kullen, våra tankar runt föräldrarna och avel i stort, samt om vår tanke runt valpköpare.

 

Kull nr 10 födda 2 mars 2018

 

 

Cairnton´s Pirate at Javahill "Johnny" & Digby Tollers Testarossa "Rozza"

Hälsa och meriter

 

HD A, ED u a HD B, ED u a

PRA carrier PRA normal/clear

DE clear DE hereditärt fri

JADD probable clear JADD probable clear

ögonlysning u a ögonlysning u a

 

BUFF clear BUFF ej test, men carrier

CEA, CPS, DM, cleft palate, patella lux clear

 

jaktmerit USA/Can: WC, WCI, JH gk apporteringstest

jaktmerit Sverige: 3: e pris nkl tjp uppflyttad elitklass tjp

 

rallylydnad 75 novice class BPH, trygg vid skott

BPH, trygg vid skott FB-R, trygg vid skott

Rozza, mattes ögonsten blev mamma till sin andra kull 2 mars 2018. Vi är väldigt nöjda med hennes första

kull, nu 1 år gamla. Allt kan hända, men deras temperament, sociala förmåga och fart i benen är precis som vi vill ha det.

 

Efter att ha letat hane till olika tänkta kombinationer, föll allt på plats när mr Johnny uppenbarade sig.

 

Vi gillar också ägarens tanke om att använda sin hane till ett fåtal kullar som sedan ska utvärderas, då Johnny är ny i svenska tollarvärlden. Vi är glada att Rozza föll ägaren i smaken, så vi får möjligheten att göra denna intressanta kombination.

 

Rozza

är en av 11 syskon, där alla som sin starkaste egenskap har sin stora sociala förmåga med både människor och andra hundar. Kullen är generellt mycket miljöstark, både i stökig miljö och ingen rädsla för terräng och hinder. Rozza ansåg som ung att avstängningar av hemmet var mer problemlösning än fara. Hon är familjens största kelgris, även den mest bortskämda och tycker det är hennes rättighet.

Arbetsmässigt är Rozza en tyst hund med mycket fart och en bra hjärna. Hon har alltid varit mogen, lättförd och orkar i vuxen ålder med den mentala press t ex elitklass och jakter innebär.

Rozza arbetar som apportör regelbundet under jaktsäsong. Hon har deltagit på duv-, gås-, and- och fasanjakt även några gånger av den större dimensionen och hanterar "jaktklimatet" mycket väl.

 

Exteriört är Rozza av medeltyp, goda proportioner och vinklar av något tunnare modell.

 

Johnny

Mannen from "over there" kom till Renarders kennel i november 2016. Importerade hundar är alltid ett mysterium i början, men beskrivs av ägaren som en hund som kommit snabbt in i det nya livet. Tillsammans har de arbetat sig upp till en jaktmerit inom året, vilket för oss tyder på att han är en man med en bra hjärna.

Johnny beskrivs som en lugn och trygg hane med en positiv attityd. Han växlar fint mellan lugn och arbete, har bra fart, bra viltegenskaper, bra grepp samt tyst.

På Tollarspecialen tog vi tillfället i akt att mysa med honom mitt på utställningsplatsen, vilket för oss säger mycket - glad i främlingar(oss), inga negativa reaktioner trots morr och bjäbb runt om. Från jaktrutan fick vi höra om hans fina fart och viltegenskaper från de som vi litar på kan bedöma det tillsammans med ägaren.

 

Exteriört kommer han att komplettera Rozza väl, en välbyggd, grövre hane med goda proportioner.

 

Vi försöker alltid att hitta den perfekta balansen för en blivande valpkull. Ett ständigt arbete utan en garanti, men vi arbetar hårt för främst en social hund med stark mentalitet - en balans mellan ödmjukhet och självständighet samt god uthållighet både fysiskt och mentalt.

Vi sätter pris på bra fart, bra viltfinnar- och apporteringslust. Tollaren måste fungera både hemma och i främmande miljöer.

Stress, reservation och ljud är något vi försöker bidra till med att så långt som möjligt minimera inom vår ras.

 

Vi tror dessa två kommer att komplettera varann på ett fint sätt.

 

Om vår tanke runt valpköp, läs längst ned på sidan.

 

 

Johnny

Rozza

 

Valpköpare

 

som söker sig till just oss har en tanke att träna, de flesta också att tävla aktivt med sin hund. De lägger ned mycket energi på att ge sin hund gott

om tid för sin utveckling, hundens väl och ve ur både psykisk och fysisk synvinkel är en del av familjens vardagsliv.

De som söker "en behändig storlek på hund att ta promenader med" kan få problem med vår typ av tollare.

Vi arbetar själva för att våra valpar ska kunna bli duktiga jakthundar, och för det krävs en tollare men stark mentalitet men också ett högt

arbetsdriv. Blivande valpköpare behöver ingalunda bli jägare eller vara erfarna, är man bara beredd att lägga kontinuerlig tid och energi att träna sin

hund både mentalt och fysiskt, finns vi där som stöd så att ni ska få många härliga år ihop. Vi ser gärna att valpköpare underhåller apporteringslusten,

gärna inom både träning och prov, men det är inga krav vi ställer. Digbysar är aktiva inom många områden som lydnad, agility och spår t ex.

Vid intresse ser vi gärna att vi har möjlighet att träffas, för att ni ska få en uppfattning av oss och våra hundar och vi får en mer personlig bild av er. Vi

tar emot intresseanmälan, men väljer slutligen ut vem som får en valp när de är födda baserat på många aspekter. Man får då reda på om man får en hane

eller tik, men vem som hamnar var, förbehåller vi oss rätten att bestämma. Detta för att även i en jämn kull, förekommer olika lynnen och driv och det är

viktigt för oss att just din valp passar dig bäst utifrån dina behov.

 

 

Välkommen att ringa eller maila oss via kontaktinfo högst upp till höger!

 

 

KONTAKTINFORMATION

 

Agneta & Tina Joonas

Kennel Digby Tollers

 

digbytollers@telia.com

 

0707-426602

0707-426684